zondag, 18 november 2012 16:12

VAR wordt mogelijk een webmodule

De methode om een VAR (Verklaring Arbeidsrelatie) aan te vragen gaat veranderen. In de loop van 2013 komt er namelijk een webmodule online waarmee u én uw opdrachtgever, voorafgaand aan elke opdracht, zélf uw arbeidsrelatie moeten toetsen.

Dat schrijft demissionair staatssecretaris Frans Weekers van Financiën in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens hem voldoet het huidige systeem, waarbij u een aanvraag voor een VAR doet bij de Belastingdienst, niet meer. Het aantal zzp'ers groeit bijvoorbeeld zo snel, dat controle door de Belastingdienst onmogelijk wordt wat mogelijk schijnzelfstandigheid in de hand werkt.

Geen wettelijke definitie van zzp'er
Daarbij verrichten zelfstandigen steeds meer diverse werkzaamheden die daardoor moeilijk zijn vast te leggen in één wettelijke definitie van zzp'er.

In de huidige situatie is het voor zzp'ers en opdrachtgevers ook niet altijd duidelijk of de gekozen VAR de juiste is. Door de controle van de Belastingdienst achteraf kan deze toch anders beoordeeld worden, met fiscale naheffingen tot gevolg. Het risico komt daarmee voornamelijk voor rekening van de zzp'er die de opdracht aanneemt.

Met het ontwikkelen van de module wil de staatssecretaris opdrachtgevers en –nemers ruimte geven om samen de status van hun arbeidsrelatie te definiëren. Volgens Weekers wordt het risico zo eerlijker verdeeld over beiden.

Wanneer wordt de module ingevoerd?
Het is de bedoeling dat de webmodule in de loop van 2013 wordt ingevoerd en per 1 januari 2014 algemeen geldend is. De module staat dan op de site van de Kamer van Koophandel (vanaf 1 januari 2014 omgedoopt in Ondernemersplein), zodat deze gelijktijdig ingevuld wordt met het inschrijven van een bedrijf in het Handelsregister.

Hoe zeker is de komst van de webmodule?
Een kanttekening is absoluut op zijn plaats. Of deze module namelijk doorgaat, is nog maar de vraag. Veel belangenorganisaties als ZZP Nederland protesteren tegen de komst ervan. Het zou onnodig administratieve rompslomp met zich mee zou brengen en de kans op een verkapt dienstverband niet wegnemen. Daarbij is de afzender van de brief een demissionaire staatssecretaris. Er komt nog een nieuw kabinet, met bijhorende nieuwe plannen.

Bron: De Zaak

Gerelateerde artikelen

De plus van ClearBalance Software

  • Snel en makkelijk in gebruik
  • Krachtige- en complexe functies
  • API's (makkelijk te koppelen met andere CRM software)

Gebruiksvriendelijkheid & Veiligheid

  • Dagelijkse back-up
  • Overdracht van gegevens gaat via een SSL-Certificaat
  • Jij bepaalt wie, waar en wanneer toegang heeft